Стручна квалификација-трајање 3 године
Током школовања ученици се оспособљавају за:
- Производњу пшеничних, мешаних и специјалних врста хлеба (пециво од квасног, лиснатог и вученог теста, бурек, пице, пите, тестенине)
- Производњу пецива од квасног, лиснатог и вученог теста
- Производњу колача од квасног, прхког и меденог теста и чајног пецива
- Производњу тестенина
- Планирање и организовање послова у сопственој пекари
- Припрему за рад и спровођење хигијенских, заштитних и еколошких мера у пекарској производњи
- Кључне компетенције (посебно: комуникација, одговоран однос према здрављу;)
Ученици се обучавају за: припрему и дозирање сировина; помоћних сировина; вршење замеса ручно и машински, обраду и обликовање теста; надзор и регулацију процеса печења; контролу квалитета хлеба, других пекарских производа и колача; формирање и сушење тестенина различитих врста и облика; паковање и складиштење пекарских производа; тестенина; продају и презентацију пекарских производа.
Такође за делотворну комуникацију и сарадњу са надређенима, сарадницима и потрошачима приликом обављања задатака и активно доприноси култури уважавања и сарадње; ефикасну примену мера безбедности и здравља на раду и заштите околине; континуирано праћење функционисања тржишта рада и усавршавање у сврху сопственог предузетничког пословања и/или задовољења захтева послодавца.
Ниво општих и стручних знања, вештина, способности и ставова у оквиру стечених компетенција, пекару превасходно омогућава запошљавање и наставак школовања у датој стручној области.
* (РЕШЕЊЕ о усвајању стандарда квалификације „Пекар” „Службени гласник РС – Просветни гласник“, број 1 од 2. фебруара 2021.)